:D

Idag tränade vi bara lite vanligt markarbete. Nu kan han även gå på tygeln (även lätt bakom hand) i trav utan gummisnodd, himla duktig pojke. Form i galopp blir nästa steg! :) Han var riktigt duktig idag, och tog båda galopperna fint. :D

Ridtur

Jag for ut med Glader i skogen nu då han har vilat i 2dagar, har haft så mkt att göra. Han hade lite överskottsenergi som han fick springa av sig i djupsnön, det tyckte han var jättekul! Jag måste också säga att han är helpeppad på galoppombyten, han frågar som hela tiden: "Ska vi byta snart? Får jag byta? Ska vi byta snart?" Han tycker det är jätteroligt! Visst kanske det inte är perfekta byten än, men det är ju helt otroligt att han lärde sig det nästan på en gång. Han är super! :D



 


Galoppombyte!

Glader klarade ett galoppombyte idag! Började med t.ex. att galoppera i vänster galopp, byta av till trav och sedan fatta höger galopp och tvärt om. Jag kortade ner det till mindre och mindre galoppsträckor, tillslut tog han bara ett travsteg innan han fattade nu galopp. På slutet så klarade han faktiskt att byta i språnget, jag hade faktiskt absolut inte förväntat mig det! Berömde honom jättemycket och försökte ingen fler gång då han hade klarar det. Så himla duktig han är!

 


Lösgöring

Glader har fått vila i två dagar nu, eftersom han nästan aldrig vilar annars, så ikväll så sadlade jag på honom igen. Kan ju lova att man inte bara hade lite träningsverk efter att ha åkt snowboard med några kompisar idag! Men det gick bara bra, och Glader var som vanligt jätteduktig. Vi körde lite vanligt markarbete, volter, skänkelvikning och öppnor. Och galoppintervaller längs vägen som vanligt. Tror att jag ska ta itu med att börja lära honom galoppombyten franöver, får se hur det går. Börjar med att galoppera på rakt spår över en upphöjd bom på ca.40cm kanske.
Men han var iaf  duktig idag ^^


Internet nere

Bara så ni vet varför jag har uppdaterat så dåligt dom senaste dagarna, så är det för att internet har legat nere ^^


Soluppgång

Åh så härligt det var idag! Red nu på förmiddagen - inga moln och soluppgång! Riktigt himla mysigt. Red över åkern, en bit längs storvägen och sedan rundade jag sjön till grannbyn Inneråträsk. Skrittade ganska mycket, men gjorde några galoppfattningar och en del travsträckor blev det också. Det är ju -21 grader just nu, men det blir inte speciellt kallt om man har 2 täckjackor på sig, haha ;D Glader har ett jättebra temperament, han är lugn men pigg och framåt på samma gång. Han är så himla kul att rida och bara vara tillsammans med! Han är nyfiken på precis allting och har jämt spetsade öron och står och kollar vad som händer, han är så gullig.


Emil rider!

Idag så fick Emil (6år), våran granne, rida Glader. Emil är fullkomligt orädd och modig, och nästan det första han sa då jag lyfte upp honom var: "Visst ska vi galoppera?" Lilla tokunge. Och såhär lät det också:

Emil: Går det fort då man galopperar?
Jag: Det beror på, det kan gå jättefort och jättesakta!
Emil: Ja men kan det gå fort?
Jag: Ja, jättefort.
Emil: Isånna fall vill jag göra det!

Haha men jag lyckades övertyga honom med att vänta med det ;D Glader var jättesnäll som vanligt och Emil lärde sig att rida lätt på honom också. Efter ett tag blev Emil så kall att han ville gå in i stallet igen, så jag fick fortsätta rida - i tre varv snurrade stigbyglar på översta hålet! Som en jockey, det är himla kul. Förut galopptränade jag med Nasi (islänningen), bara på skoj såklart, och efter några gånger så fick man ju koll på hur man skulle belasta benen för att inte ramla av när det går i full galopp och med knäna under hakan i princip.
Jag tog det ändå lugnt, ett kort pass, så han får vila lite efter igår. Glader är alltid lika pigg och glad! (hans namn passar till 100%!)


Träning i Vindeln!

Imorse lastade vi Glader och for till ridskolan i Vindeln för att träna dressyr! Det gick bra att lasta och vi kunde fara iväg just före åtta. När vi kom dit så fanns det en hage ledig, så han fick gå där istället för att stå inne, det var bra! :D Och han blev kompis med ridskolans "maskot-häst", Karras, som är en minishettis på 76cm och går fritt runt överallt (han går under alla staket).
Själva ridpasset var högt över förväntningarna! :D De har speglar i ridhuset, men han var stencool och det var som om vi brukar vara där och träna ofta xD Han gick superbra, han var verkligen koncentrerad och gjorde precis allt jag bad om. Det är ju några plusgrader där inne, och Glader har ju vinterpäls så jag avslutade och skrittade av honom innan de andra eftersom det blev så varmt för honom. Men han var inte ett dugg trött, lika pigg hela tiden! ;D

Här är några saker som var allmänt kul och vissa lite överraskande!
* Han var i särklass den häst som lyssnade bäst på gas&broms (han gör halt absolut direkt)
* Han var den blankaste hästen av alla (trots sin vinterpäls!)
* Han var den som tog galoppfattningarna bäst (i höger varv)
* Han var den som var bäst på att öka traven
* Han gick att minska så han nästan gick i piaff!
* Han fick otroligt mycket beröm av våran instruktör (Anna Spencer, instruktör på Hippologum för Urfs Elitponnylag bla.)

Det gick bra att lasta på hemvägen också, så nu är han tillbaka i hagen med Nasi! ;D
Det gick som sagt superbra, och alla tyckte att han var så fin :D Jag är väldigt stolt över hans prestation idag.

(Ridskolans roliga stallskötare Tobbe tyckte om honom, han stod och pratade med honom som "finpojken" och busade med honom, haha ;)


Smörjning

Jag smörjer ju alltid Gladers träns och sadel lite snabbt med läderolja efter jag har ridit, men tänkte att det var nog dags att skrubba upp det ordentligt för imorgon. Så jag tog isär precis alla delar, tvättade först med lädertvål (lödder överallt i sadelkammaren efteråt! ;D) och när det hade torkat så gnuggade jag in olja också. Enligt mig blev det riktigt fint haha! :D *stolt* 

    




Genrep! ;)

Idag blev det lite av ett genrep för imorgon. Vi red dressyr ett lite kortare pass, och övade på kort (KORT!) galopp, övergångar, volter etc. Han var jätteduktig! När jag skulle visa mamma hans riktigt korta galopp så tyckte hon att han såg ut som en gunghäst, det går så himla sakta, han är jätteduktig på det! :D
Jag längtar tills imorgon för att få åka till ridskolan och träna, och visa upp snygg-Glader! :D

Klicka på bilderna för att få upp dem i full storlek!
  



Film

Jag har gjort en litn film med urval av bilder på Glader, titta gärna :D Det är musik också.
http://jaycut.se/video/956994/preview



Sammanfattning

Jag tänkte göra en liten sammanfattning av de 2 månader och 15 dagar (exakt^^) som Glader har varit här.

Jag har börjat känna Glader lite mer och fått mer koll på hur han fungerar, hur jag ska rida för att få ut så mycket som möjligt av honom m.m.
* Jag har bland annat upptäckt att han är väldigt känslig för vikthjälper. Bara tack vare det så har vi gjort stora framsteg då det gäller galopp på böjt spår. Han är bäst balanserad om man håller tyngdpunkten lite utåt så han blir stadig och orkar hålla ihop sig kort.
* Tänker prova att ge honom müsli som lite extra energitillskott nu då vi börjar träna lite hårdare. Han har dessutom fått bort sin lilla hömage och är enligt mig riktigt fin nu ^^
* Ett annat framsteg är att han tar vänster galopp i princip direkt hela tiden nu. Det är ju ännu lite jobbigt för honom att hålla den på böjt spår i djupsnön, men det går bättre och bättre! Han tränat upp den genom att träna mycket i vänster varv på mindre volter i trav, och började lägga in lite fattningar då han blivit lite starkare i bakdelen och orkade jobba med bakbenen under sig.
* Har tränat ganska mycket på höger galopp också (inte fattningarna, dem tar han ju väldigt lätt både från skritt&trav) och nu tränar vi mest kort galopp, alltså riktigt kort, i trav-tempo. Det tränar vi mest på vägen, då blir det ca. 100m intervaller. Han får jobba ordentligt för att orka hålla den så kort, men om man håller skänkeln tätt intill och låg hand så går det väldigt bra, och han tycker det blir mindre och mindre ansträngande. :D

Det är lite av det vi har tränat på, och hur det är. Glader gör framsteg hela tiden, han är verkligen duktig! :D





Såhär blev det.

Egentligen var det tänkt att jag skulle följa med de andra, återuppliva snowboarden och fara till backen idag, men eftersom jag sträckte mig pretty bad igår så blev det inget av med det. Så först låg jag i soffan och såg på teve väldigt länge. Men sen tänkte jag, what the heck, Glader måste ju motioneras och benet blir väl inge bättre av att bara vila, så jag drog upp mig från soffan och for ut med Glader i alla fall! Jag kan verkligen va en slöfock ibland haha, men jag skulle aldrig kunna låta honom stå en hel dag bara för att jag har lite ont i benet.
Men det gick väldigt bra i alla fall, och nu har jag inte alls lika ont.

Vi tränade lite "vanlig dressyr" och markarbete, det gick väldigt bra. Kör mycket övergångar och det här är det vi mest kör på;
Halt - skritt - trav - halt - skritt - halt - trav -halt - trav.
Nu har jag börjat kunna kräva mer av honom, rida längre pass och svårare övningar. Jag vill absolut inte pressa honom så jag tog det lugnt i början, men nu då han börjar få upp lite muskler och så, så får han jobba lite mer.
Han är så himla duktig! :D

 


Eftermiddag

Red ut tillsammans med Malin som red på Nasi! :) Vi red 2 rundor i skogen, det var jättemysigt. Vi travade lite grann (Nasi fick galoppera för att hänga med). När vi kom tillbaka galopperade jag Glader lite längs vägen också.
Hoppas att ni har haft en bra nyårsdag! ;D

Här har vi söt-Nasi, Gladers bästa polare! :D




Bilder

Här kommer några bilder på Glader från tidigare i veckan.


Hehe, vem är det som kollar fram bakom trädet? ^^



 


Uteritt

Idag red jag ut tillsammans med mamma i skogen. Det var mysigt! Vi plumsade runt "lilla rundan" i skogen, så nu går det att rida där med lillnasse också ;D Har inte så mkt att säga, men gott nytt år!